Sabtu, 14 Mei 2016

MANUSIA BERUSIA 116 TAHUN TERTUA DI DUNIA TELAH MENINGGAL DUNIA.

Manusia tertua di dunia berusia 116 tahun meninggal dunia di New York

Manusia tertua di dunia berusia 116 tahun meninggal dunia di New York
Jones meninggal dunia pada Khamis lalu di sebuah rumah penjagaan orang tua di Brooklyn. - Foto AP
NEW YORK: Manusia tertua di dunia dengan catatan usia 116 tahun dan tinggal di New York telah meninggal dunia, ujar kumpulan yang membuat kajian kesihatan.

Susannah Mushatt Jones, yang merupakan individu terakhir di Amerika yang dilahirkan pada abad ke-19, menghembuskan nafas terakhir pada Khamis lalu di sebuah rumah penjagaan orang tua di Brooklyn.

Kematiannya disahkan Robert D. Young, iaitu Pengarah Bahagian Penyelidikan dan Pangkalan Data GRG, organisasi yang menjejaki manusia tertua dunia.

Gelaran manusia tertua di dunia kini jatuh kepada Emma Morano, seorang wanita dari Verbania, Itali yang empat bulan lebih muda.

Susannah Mushatt Jones dilahirkan pada 6 Julai 1899 di Alabama, Amerika Syarikat.

Anak pengumpul kapas itu merupakan salah seorang daripada 10 adik-beradik yang dibesarkan dalam keadaan serba daif.

Pada tahun 1922, Jones berhijrah ke New York dan bekerja sebagai pengasuh sebelum berpindah ke California pada tahun 1940-an. Dia pernah kembali sebentar ke Alabama sebelum akhirnya menetap di New York.

“Dia gemar memakan bakon dan telur, suka tidur, tidak minum alkohol atau merokok. Dia pernah berkahwin tetapi tidak memiliki zuriat,” ujar Young.
Jones telah tersenarai dalam Buku Rekod Guinness sebagai manusia paling tua di dunia pada tahun 2015.

Pada tahun 2005, ketika menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-106, Jones pernah berkata: “Saya pastikan saya dikelilingi dengan kasih sayang dan tenaga positif. Itulah rahsia umur panjang dan kebahagiaan.”

Rabu, 30 Disember 2015

PATIN GERGASI DITANGKAP DI PINTU EMPANGAN BANGLANG THAILAND.

TAOTAUAJER - Subhanallah... mengejutkan apabila beberapa gambar ikan patin bersaiz gergasi berjaya di tangkap setelah empangan dibuka di Thailand...


Ikan patin bersaiz gergasi yang berjaya ditangkap penduduk kampung setelah pintu empangan Banglang Thailand dibuka kerana mencapai tahap bahaya yang mampu membuatkan empangan pecah....  

26/12/2014.  Setelah pintu Empangan Banglang - Bendang Setar - Jala. di buka Penduduk tempatan beramai2 datang menyaksi Air yang di lepaskan dan ada yang datang untuk menangkap ikan yang keluar dari pintu Empangan yang di buka. Inilah hasilnya.....


Ini pula gambar yang dirakamkan pada 26/12/2014. 


Ini pula rakaman video ikan patin saiz gergasi yang berjaya dirakamkan sewaktu empangan dibuka


TAOTAUAJER : Dikatakan ikan patin yang besar ini (Raja Patin) mampu mencecah harga sehingga RM100,000 jika ianya ikan patin Temerloh. 
.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

ULAR KARUNG GUNI DISANGKAKAN LINTAH.

TAOTAUAJER - Sebelum ini tao penah telihat gambar lintah gergasi besar yang di post pada Facebook. Dimana yang di sangka Lintah Gergasi di perak tersebut adalah seekor Ular Karung Guni. Tao pon tak penah tau ade ular macam ini.

Sekali pandang dan korang tengok nie seperti seekor lintah yang sangat besarkan....

Lihat lagi gambar-gambar di bawah ini....

Menurut sumber, spesis ular ini hidup di air tawar, makan ikan, tidak berbisa tapi boleh menggigit.





Kalau la dikatakan lintas sebesar macam nieh, alamat habis kering la darah seseorang manusia


.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

LINTAH GERGASI DIJUMPAI OLEH PEKERJAAN BINAAN (BURUH KONTRAK ).

TAOTAUAJER - Menggemparkan apabila beberapa pekerja binaan yang sedang menggali longkang berhampiran kawasan perindustrian di Kampung Muhibbah, di Sungai Siput, bertempiaran melarikan diri sejurus terserempak haiwan aneh seperti ‘lintah gergasi’.


Haiwan bertubuh lembik seberat 25 kilogram dan panjang hampir dua meter itu menggerunkan penduduk berikutan turut mempunyai bentuk muka menyerupai anjing.

Pekerja yang enggan namanya disiarkan berkata, haiwan itu ditemui di dalam longkang yang digali mereka pada jam 10.15 pagi.

Menurutnya, dia yang terkejut dengan penemuan haiwan itu menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Sungai Siput untuk menangkap haiwan itu.

“Saya tidak pasti sama ada ia ular berikutan tubuhnya lembik seperti lintah. Malah, kulit haiwan itu agak kasar seperti kulit biawak.

“Ini kali pertama saya melihat haiwan pelik seumpama itu. Saya memang terkejut dan hairan bagaimana haiwan itu berada di dalam lubang yang digali,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Angkatan dan Latihan Operasi JPAM Leftenan A Balasubramaniam berkata, tiga anggotanya dihantar ke lokasi kejadian untuk menangkap haiwan aneh itu.

Menurutnya, petugas JPAM turut terkejut berikutan tidak pernah berjumpa haiwan seumpama itu sebelum menangkap dan membawanya pulang ke pejabat JPAM, di sini.

“Kami sendiri pelik dengan haiwan itu berikutan ia tidak agresif sebaliknya mempunyai tubuh lembik dan menggerutu.


“Namun, akhirnya kami dimaklumkan ia sejenis ular air dipanggil ular guni buruk atau ular karung guni yang dikategorikan sebagai ular air tawar,” katanya.

TAOTAUAJER : Ular ini adalah ular yang kurang popular , tu pasal ramai yang tak tau. Tu yang ada kata ini lintah gergasi lar, pacat gergasi larr.... hehee. Kalau sebelum ini juga ular sebegini ada di jumpai di perak dan orang ramai beranggapan ia adalah Lintah gergasi jugak . Kalau korang nak tau ular ini jenis yang makan ikan jer dan kebiasannyer di jumpai di sahwah padi - KOLEKSI GEMPAR!


.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share

Selasa, 29 Disember 2015

MISTERI KEAGUNGAN-NYA DARI KEINDAHAN ALAM MAYA INI.

15 TEMPAT ANEH DI DUNIA YANG ANDA TAK PERNAH TENGOK

Inilah 15 Tempat Aneh Di Dunia Yang Ramai Tak PERNAH Tengok !!! | Dunia Allah ni sangat cantik. Ramai cendekiawan setuju dengan pepatah, “lagi banyak berjalan, lagi luas pandangan” yang bermaksud kebijaksanaan semakin bertambah apabila kita banyak mengembara di bumi asing. Jom tengok 15 tempat aneh ni. Memang sangat teringin admin nak pi satu hari nanti insyaAllah. KREDIT DAIRISHARE.
tempat-aneh

Devils Postpile, California

Cave of Crystals, Mexico

‘Door to Hell,’ Turkmenistan

Crescent Lake, China

Dragon’s Blood Trees, Socotra

Crooked Forest, Poland

Great Blue Hole, Belize

Split Apple Rock, New Zealand

‘7 Giants,’ Russia

Eye of the Sahara, Mauritania

Zhangjiajie National Park, China

Red Beach, China

Thor’s Well, Oregon

Avenue of the Baobabs, Madagascar

Fingal’s Cave, Scotland

ADD A COMMENT